Korisno za pročitati

Korisno za pročitati

Procijenite sami sebe

Prije nego što pokrenete bilo kakvu aktivnost, vrlo je važno da procijenite što zaista možete, znate i hoćete raditi, jer Vi najbolje poznajete svoje sposobnosti, osobine i namjere. S druge strane morate biti svjesni da postoje faktori na koje ne možete uticati, a koji Vas mogu ometati u traženju posla.

 Pregled dosadašnjeg školovanja, položenih tečajeva i stručnog osposobljavanja

Naravno da znate sve o svom školovanju, ali priznat ćete da je preglednije kada sve to stavite na papir i prikupite stečene diplome i certifikate. Naime, može se dogodi da predvidite neke bitne stvari u školovanju/doškolovanju, a to Vam je najmanje potrebno u trenutku kada tražite posao.

Pregled radnog iskustva

Obzirom da je radno iskustvo Vaš najveći adut pri natječaju za radno mjesto, evo pitanja za Vas: „Možete li ovog trenutka precizirati period rada na svom prvom radnom mjestu i navesti detaljan opis poslova koje ste obavljali?“
Razmišljate, niste sigurni…? Napravite manji šematski prikaz u kojem ćete opisati dosadašnje radno iskustvo (navedite naziv poduzeća, sjedište, vrijeme radnog odnosa, radno mjesto i opis radnih zadataka).
Ukoliko nemate radnog iskustva, ali ste volontirali ili stažirali, učinite isto.

Razmislite o osobinama koje imate

Izvršite selekciju onih osobina za koje smatrate da Vam idu u prilog, ali obratite pozornost i na osobine kojima se ne ponosite.
Razvite društveno poželjne osobine, kontrolirajte one nepoželjne.
Uvijek krenite od pretpostavke da poslodavac na zamišljenoj radnoj poziciji želi vidjeti idealnu osobu, očekujući da potencijalni suradnik pored stručnog znanja i radnog iskustva, također, imate osobine, kao što su: motivacija za rad, ustrajnost, fleksibilnost, dobre komunikacijske vještine i sl.

Želite li dalje učiti i usavršavati se

Suvremeno vrijeme odlikuje ubrzan razvoj i usvajanje novih tehnologija koje nije lako pratiti na razini znanja stečenoga tijekom redovnog školovanja. Nije upitno, treba li dalje učiti i napredovati, već što je to što se mora učiti.
Svaki poslodavac očekuje da pokažete interes u vezi sa svojom strukom, dobru informiranost o suvremenim tokovima razvoja, uključujući i spremnost za dodatno učenje i napredovanje. Pratite sve dostupne informacije, razgovarajte s kolegama o novostima u struci, identificirajte oblasti u kojima možete dalje učiti i usavršavati se.
Imajte u vidu da je lakše pronaći posao ako poznajete rad na računalu i barem jedan strani jezik. Ukoliko imate mogućnost, pohađajte odgovarajuće tečajeve i usavršavajte svoje znanje u spomenutim oblastima.

Razmislite o sljedećem

Pošto je u današnje vrijeme teško pronaći posao, a naročito onaj koji će objediniti Vaše individualne kvalifikacije i želje, promijeniti nekoliko radnih mjesta i postepeno napredovati u struci nije ništa neobično.
Rješavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja često nas prisiljava da prihvatimo poslove koji ne odgovaraju našim sposobnostima i očekivanjima, i koje u nekim drugim okolnostima, vjerovatno, ne bismo prihvatili.
Pokušajte jasno definirati uvjete pod kojima biste prihvatili određeni posao.

  •  Biste li prihvatili posao koji ne odgovara Vašim kvalifikacijama?
  •  Biste li  prihvatili dodatnu obuku?
  •  Biste li  bili spremni raditi u smjenama?
  •  Razmišljate li o samozapošljavanju?
  •  Koju dužinu i trajanje puta od mjesta stanovanja do posla, vlastitim autom ili javnim prijevozom, biste mogli svakodnevno izdržati?
  •  Jeste li spremni zajedno sa svojom obitelji preseliti u mjesto u kojem biste dobili dobar posao?
  •  Biste li prihvatili posao koji bi podrazumijevao da pronađete smještaj i ostajete u tom mjestu tjekom radnog tjedna?

što ste više opcija spremni prihvatiti, veća je šansa da ćete se brže zaposliti.